Tijdlijn

Door middel van de tijdlijn krijgt een kind inzicht in hoe een dag, een week, een maand en een jaar zich tot elkaar verhouden. Kinderen vinden het interessant om op de lijn te kijken hoe lang het nog duurt tot hun verjaardag of tot een andere dag. De tijdlijn is verdeeld in 4 seizoenen, 12 maanden en 366 dagen. Ieder dag is een vakje of een spijker op de lijn. Je kunt de tijdlijn zelf maken of kopen bij de Arend. Zo kan een tijdlijn er ook uitzien: een enorme houten schijf, van 2 meter doorsnede, met 365 gaatjes. De pijl wordt bij de punt op zijn plaats gehouden door een schroef. 

IMG 4967
tijdlijn.JPGEen tijdlijn zelf maken

Een belangrijk leermiddel bij de ontwikkeling van het tijdsbesef is de tijdbalk. Een houten balk, met 366 spijkertjes, verdeeld in maanden of seizoenen. De verdeling wordt duidelijk gemaakt door kleur. De tijdbalk begint bij het begin van het schooljaar. De tijdlijn wordt aan een wand bevestigd op zo'n hoogte, dat het onderbouwkind er gemakkelijk bij kan. Bij de tijdbalk horen kaartjes met daarop:

  • de dagen van de week
  • de maanden van het jaar
  • de seizoenen
  • feestdagen
  • vakanties
  • verjaardagen

Verder kunnen er kaartjes gemaakt worden voor jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals bolletjes planten, schoolreisje, lesonderwerpen etc.
Voor de verjaardag van de kinderen worden aparte kaartjes gemaakt, met daarop bijvoorbeeld een foto van het kind.
Het is handig een aantal lege kaartjes in voorraad te hebben, voor die gebeurtenissen of activiteiten, die niet 'gepland' zijn.

De maanden: 

Januari 31

februari 28/29

maart 31

april 30

mei 31

juni 30

juli 30

augustus 31

september 30

oktober 31

november 30

december 31

 

Lente 20 maart

zomer 21 juni

herfst 23 september

winter 21 december

Nodig: 


Een 367 cm lange plank,  waar 366 spijkers in zijn geslagen. De plank is minimaal 5 cm hoog. 

De plank is verdeeld in seizoenen,

·      IJsblauw voor de winter,

·      Groen voor de lente,

·      Geel voor de zomer,

·      Rood voor de herfst.

Voor de spijkers (of schroeven) in de balk aangebracht worden, moet de balk geschilderd worden. Anders wordt het schilderwerk niet netjes. De balk beslaat een geheel schooljaar en begint dus bij de zomer. Hij eindigt ook bij de zomer.

De kleurindeling is dus:

Geel 51 spijkers

Rood 91 spijkers

Blauw 91 spijkers

Groen 92 spijkers

Geel 41 spijkers