Slangensommen

Leeftijd:

vanaf 4 jaar

Doel:

    * Optellen van kleine hoeveelheden

    * Ervaren dat bij optellen boven de 10 steeds een tiental gevormd wordt.

    * Terugtellend zien dat bij aftrekken een gegeven hoeveelheid kleiner wordt. 

Het setje voor de slangensommen optellen bestaat uit drie doosjes op een dienblaadje: een doosje met een zwartwit trapje 1 t/m 9, een doosje met gouden tienstaafjes en eendoosje met kralentrapjes. De leidster laat eerst zien hoe het zwartwit trapje neergelegd en geteld wordt. Dit komt in een rijtje onder elkaar, met de linkerkant in een rechte lijn. Dan pakt de leidster een paar verschillende kralenstaafjes en legt deze in een rij. Door te tellen en in te wisselen kan het kind te weten komen wat het antwoord op de plussom is die deze staafjes met elkaar vormen. Een andere mogelijkheid bij dit werkje is het zoeken van gelijken en deze inwisselen.

Het kind telt met een stukje plastic met een inkeping (een ruitertje) de kralenstaafjes.

Het telt tot het bij 10 is. Dan blijft het ruitertje daar steken en legt het kind een gouden tienstaafje boven de eerste 10 getelde kralen.

Wat er nog over was van het laatste getelde staafje wordt vervangen door een staafje uit het zwartwit trapje. De leidster zegt: "boven en onder liggen evenveel" Dus kan ik de staafjes wegdoen (in een apart klein mandje).

Het laatste staafje wordt ook ingewisseld voor een zwartwit staafje en nu worden de gouden staafjes en het laatste zwartwit staafje geteld. De som en de uitkomst wordt verwoord en daarna opgeschreven.

Het kind heeft bij dit werk veelal meerdere keren hulp bij de sommen nodig eer het de handeling zelfstandig kan uitvoeren. Voor sommige kinderen is dit werk te complex en zij zullen het niet opnieuw pakken.

Er is ook een setje voor slangensommen aftrekken. 

IMG 8459

Start

IMG 8460

Ingewisseld

IMG 8461

Nu leg je de tienen die over zijn op rij en tel je ze hardop


IMG 8462

Controle van de fout: leg de gekleurde staafjes zo naast de tienen dat twee staafjes samen 10 zijn.