Brood bakken

Brood bakken kan een dagelijkse activiteit en dagelijkse snack zijn in de onderbouw. Het is een activiteit voor een kind, hoewel een ander wel kan helpen met het vasthousen van de kom, het lezen van de instructies of het bieden van andere hulp. 

Idealiter kan een kind zelf de instrcties lezen, maar als het kind verder op alle vlakken ver genoek is om deze activiteit te doen, kan het een ander vragen het recept voor te lezen. Let er op of het kind lanere tijd achter elkaar met een werk bezig kan zijn, aandacht heeft voor details en zich kan concentreren. Het gebakken brood kan als snack dienen voor de volgende dag. Het kan worden gesneden door een volwassene en met een tang geserveerd worden. Als er een dag geen brood is gebalen, kun je crackers serveren. Het deeg blijft in het weekend goed. Het brood kan ook ingevroren worden en dan even opnieuw gebakken. 

18451497_1461563873908333_3072894833391290427_o

Het deeg kan verdeeld worden in 4 kleine broden, 30 kleine broodjes of 2 gevlochten broden. Het maken van deze 4 soorten is allemaal een aparte les. Het maken van de vier kleine broden is wat de meeste kinderen leren. 

Gebruik een losse, redelijk grote oven in de klas zodat kinderen het bakken kunnen volgen. Zet deze buiten bereik van kinderen neer. 

Wat heb je nodig:

3 kleine potjes die makkelijk te openen zijn en de voorgewogen bloem, volkorenmeel en havermout bevatten. 

twee kannetjes voor honing en plantaardige olie. 

Een kleine maatkan voor de honing en de olie. 

Twee kleine potjes met daarin het voorgewogen gist en zout. 

Een kan met voorgewogen water.

Een shaker met bloem

4 bakblikken met bakpapier

Een pannenlikker

Een dienblaadje met een kookwekker en een schuursponsje

Een klein glazen kommetje dat in de magnetron mag. 

Een middelgrote plastic kom

Een grote plastic kom

Een handdoek om het deeg mee af te dekken als het aan het rijzen is. 

Een schort

Een houten lepel

Een receptenboek met het recept verdeeld over 3 of 4 pagina’s. Lamineren zodat het goed blijft. 

Koksmuts

Tijdens het lesje gebruik je het receptenboek om je handelingen te ondersteunen, zodat het kind de volgende keer het boek kan volgen. Laat het kind zoveel mogelijk doen. Voordat kinderen zelf aan het bakken gaan, hebben ze dit proces al meerdere keren geobserveerd. Leg de nadruk op het exact volgen van het recept. Bij het kleden kun je laten zien hoe je het deeg uit elkaar drukt met je arm en dan steeds dubbel vouwt. 

Recept voor haverbrood: (in het Engels) 


OATMEAL BREAD

Ingredients:

1 cup white flour

1 ½ cups whole wheat flour

2/3 cups oats

1 ¼ cups water

1 ½ teaspoons salt

1 teaspoon yeast

2 tablespoons oil

1 tablespoon honey 

A little extra flour in a shaker for sprinkling on the board/table

I pre-measure the dry ingredients and the water, but some teachers have the children measure them.

Method:

1) Pour oats in a small glass bowl.

2) Pour water on oats.

3) Cook in microwave for 2 minutes.

4) Add 1 ½ teaspoons salt, 2 tablespoons oil and 1 tablespoon honey to the oatmeal.

5) Stir well.

6) Sprinkle 1 teaspoon yeast on oat mixture.

7) In medium bowl, gently stir white flour and whole wheat flour together.

8) Stir oat mixture.

9) Pour oat mixture into the flour mixture.

10) Stir until all of the flour can be made into a ball.

11) Sprinkle a little flour on the board.

12) Put the dough on the board and knead until it is smooth and springy.

13) Put the dough in a large bowl and cover it with a towel.

14) Put it in a warm place to rise.

15) Set the timer for 60 minutes.

16) Clean up your work.

17) When the timer rings, press the dough flat and cut into 4 equal pieces.

18) Shape into loaves and put in the pans (we use four little pans, but you could use one long cake-style pan)

19) Cover the pans with a towel and let rise.

20) Set the timer for 20 minutes.

21) Ask an adult to turn on the oven to 350 degrees.

22) When the oven is hot, bake for 20 minutes. Be sure to set the timer for 20 minutes.

23) When the timer rings, ask an adult to help check the bread.

24) When the bread is done, set the pans on the cooling rack.

VARIATION 1: ROLLS

Helpful preparations: Fractions

Other tools: A baking tray with baking paper on it.

- Have the child prepare the dough through step 16. 

- Show the child how to press the dough flat and cut in half, then each half into thirds (making six equal pieces). Each of these needs to be cut into five roughly equal pieces to make thirty. Adjust cuts/fractions as needed for the size of your class. 

- Show how to roll them into balls, with the smoothest part of the ball facing up, and the messiest part of the ball facing down.

- Place in a neat grid on the baking tray (we do six rows of five). 

- Bake a little less time, maybe 15-17 minutes depending on size.

VARIATION 2: BRAIDED LOAVES

Necessary preparations: experienced bread baker, Division with the Stamp Game (you could do this with the Golden Beads but it might be cumbersome). 

Other tools: A baking tray with baking paper on it; a small, flat electronic scale that can measure in grams; an extra piece of baking paper to put on the scale. Please note: It is very difficult to do the division work in pounds and ounces, which is why I use grams. 

- Have the child prepare the dough through step 16. 

- Have the child knead the dough a few times (this makes it easier to move the dough on and off the scale as it's not so sticky). 

- Take out the scale and put an extra piece of baking paper on it. Have the child get pencil and paper. 

- Show the child how to weigh the dough in grams. Have the child write down the number of grams (ours usually weighs between 700 and 750 grams).

- Put the dough back in the large bowl and cover again for a second rise. 

- Have the child use the Stamp Game to do division, to divide the weight of the dough into six and write down the answer. If there is a remainder, write that down as well. 

- Use the scale again to separate the dough into six pieces, each equal to the child's Stamp Game calculation. Re-knead each piece a little because it will be in pieces after the separating. 

- Roll each piece into a long, even snake (at least 12 inches). The snakes must be of more-or-less equal length. I find that squeezing is as useful as rolling to get the length needed, especially if a lot of gluten has developed and the bread is really "gummy". 

- Take three snakes, and place two of them in an inverted V shape, with the last one in the middle of the V. They should all be joined together at the top, and open at the bottom. 

- Show the child how to braid. Each snake needs to be lifted with two hands and gently placed in the right place (see the video from previous post). 

- Pinch the ends together and tuck under the bottom. Repeat at the top. This makes for a neat final product. 

- Show the child how to lift the braided dough "like a baby", gently and with two hands, and place down gently on one side of the baking tray.

- Repeat process for the second loaf. 

- If there was a remainder (left over piece that cannot be divided into the six loaves) I let the child make that into a little ball and bake it, then they can take it home in a bag at the end of the day. Seems fair. 

- Cover pan gently and let rise for about 20 minutes. 

- Bake in oven at 350 degrees for approx 20 minutes (baking time changes a little depending on thickness of loaves).

This recipe produces reliably good bread, and is very forgiving of production errors. I've been assured by the children that it never tastes as good at home as it does at school. 

Bron: the montessori assistant (Facebook)